Een lezing over leren, werken, wonen en feesten in het Bauhaus (1919-1933)
Wereldberoemde beeldend kunstenaars en architecten doceerden aan het Bauhaus. Studenten en docenten maakten er ontwerpen die er zo uit zien alsof ze gisteren gemaakt zijn. We houden nog steeds van die lampen en meubelen en gelukkig is veel ervan nog altijd in productie. Samen vormden de docenten en studenten een unieke gemeenschap van mensen die niet alleen samenwerkten, maar ook samen leefden en fantastische feesten vierden. Daar gaat u het nodige van zien en horen.
De manier waarop er opgeleid werd, was volstrekt uniek. Er was even veel aandacht voor het ontwerp als voor het ambacht waarmee het ontwerp gemaakt moest worden. Dat leek op de middeleeuwse manier van het bouwen van kathedralen. Geen wonder dus dat een afbeelding van een kathedraal prijkte op de voorpagina van het manifest van Walter Gropius over het Bauhaus.
In de lezing ziet u niet alleen veel mooie afbeeldingen, u hoort ook bijpassende, vaak bijzondere muziek. Onder meer het nachtgezang van een vis, een vioolconcert van Alban Berg, swingende muziek van de Bauhaus band en een bewerkte fuga van Bach.
Het is nu 100 jaar geleden dat het Bauhaus ontstond. Het begon in Weimar, werd vervolgd in Dessau en eindigde tenslotte in Berlijn. Over dit buitengewone fenomeen gaat de lezing op zaterdag 13 april 2019 vanaf 15.00 uur in het Meisjeshuis, Oude Delft 112, 2611 CG te Delft. Het Meisjeshuis bevindt zich hartje binnenstad Delft, op loopafstand van het centraal station en vlakbij twee grote parkeergarages (Phoenix en Prinsenhof). De lezing duurt twee maal drie kwartier, met een korte pauze ertussen en is een aanvulling op de tentoonstelling die nog tot 27 mei 2019 in museum Boijmans van Beuningen te zien is.
Ik neem u graag mee in de wereld van dit bijzondere opleidingsinstituut.
De toegangsprijs is vijftien euro, te betalen aan de kassa. Reserveren is gewenst. Dat kan via onderstaand formulier.
Reserveer hier uw toegangskaarten:
Afbeelding: Walter Gropius, Bauhaus, Dessau, 1926.