Siena is een van de allerbest bewaarde middeleeuwse steden. Het is een stad met een rijke geschiedenis en een stad met ongelooflijk veel kunstschatten. Ze zijn nagenoeg allemaal gemaakt door lokale kunstenaars die stuk voor stuk wereldberoemd zijn geworden. Bovenstaand fresco van Ambrogio Lorenzetti is er een voorbeeld van. Vergeleken met andere steden was de kwaliteit van de kunstenaars heel hoog. Doordat ze zo goed waren trok de stad steeds meer talent aan. Bovendien bleven de verdiensten van de kunstenaars in de stad en dat was goed voor de welvaart.
Siena beleefde in de 14de eeuw een enorme bloei. Dat had ook te maken met de capaciteiten van de bestuurders, althans dat vonden ze zelf. Ter illustratie hiervan liet het stadsbestuur op de muren van het Palazzo Pubblico de effecten van het goede bestuur schilderen. Die stadsbestuurders hadden gaandeweg het geven van opdrachten aan kunstenaars van de adel en de kerk overgenomen. Het effect van deze verschuiving van opdrachtgeverschap zien we in de kunst van Siena terug. Om daarvan een voorbeeld te geven: het stadsbestuur zorgde dat er stadsheiligen kwamen. Alleen voor Siena. En deze stadsheiligen prijkten op het altaarstuk van het hoofdaltaar in de Dom van Siena. Duccio schilderde het altaarstuk. Ook al zo’n beroemde kunstenaar.
De macht die de stadstaat in de 14de eeuw naar zich toe trok zorgde in Siena voor ongelooflijk mooie kunst. Hoe ze dat deden en welke kunst daarbij hoort dat laat ik u zien en horen tijdens deze lezing. Daarnaast krijgt u ook prachtige bijpassende muziek te horen.
Geïnteresseerd in deze lezing? Neem dan contact met mij op.
Afbeelding: Ambrogio Lorenzetti, Detail van De effecten van het goede bestuur op de stad en het platteland, 1338-1339.