Leden Rotterdams Philharmonisch Orkest en Imago Musica brengen samen programma
Frank de Groot, aanvoerder tweede violen van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, en ik hebben elkaar jaren geleden leren kennen via het Doelenkwartet waar hij de leider van was. Het Doelenkwartet speelde nieuwe muziek. Jammer genoeg bestaat dit fantastische kwartet niet meer, maar… Frank de Groot startte een nieuw muziekgezelschap, Nova Sonantia, en wij besloten samen te gaan werken.
Dit najaar beginnen we met ons eerste programma. Per programma vraagt Frank de Groot leden of invallers van het Rotterdams Philharmonisch Orkest om samen met hem te musiceren en ik zorg voor de bijpassende verhalen en mooie afbeeldingen van de beeldende kunst.
Innovation dans le domaine artistique – zondagmiddag 30 oktober 2022
Op zondagmiddag 30 oktober 2022 brengen we een Frans programma met als titel “Innovation dans le domaine artistique”. In dat programma besteden we aandacht aan de vernieuwingen die vanaf het midden van de 19de eeuw in Parijs plaatsvonden in zowel de muziek als de beeldende kunst. Jonge musici richtten de Société Nationale de Musique op uit onvrede met de toen gangbare muziekuitvoeringspraktijk. Op hun beurt richtten jonge beeldend kunstenaars de Société des Artistes Indépendants op om zelf te kunnen bepalen welke kunst een podium kreeg. Dat levert bij elkaar een prachtig programma op waarbij de musici muziek zullen laten horen van onder andere Albert Roussel, Camille Saint-Saëns en Vincent d’Indy en ik afbeeldingen zal laten zien van werk van onder andere Chaïm Soutine, Edgar Degas en Albert Gleizes en daarover zal vertellen.
Dit gemeenschappelijke optreden zal vanaf 15.00 uur in het Bondsgebouw, Leidseweg 100, 2251 LG Voorschoten plaatsvinden.
Belangstelling voor dit gezamenlijk optreden?
De kosten bedragen twintig euro.
U kunt via deze weblink kaarten bestellen: https://www.novasonantia.nl/kaarten-reserveren/
Gustav Klimt en de klanken van Wenen – zaterdagmiddag 26 november 2022
Dit najaar krijgt Gustav Klimt een grote expositie krijgt in het Van Gogh Museum te Amsterdam. Gustav Klimt had een onmiskenbare eigen stijl waaraan hij vasthield en die hem soms flink in de problemen bracht. Desalniettemin groeide hij uit tot de meest gevierde portretschilder van Wenen. De kunstenaarskring die hij oprichtte, de Wiener Secession, zou wereldberoemd worden. Klimt keek goed naar buitenlandse schilders als Vincent van Gogh en Claude Monet. U ziet hoe dat zijn werk beïnvloedde. Natuurlijk ziet u werk uit zijn ‘gouden periode’, maar ook enkele van zijn weinig bekende landschappen, die maar liefst 25% van zijn totale oeuvre beslaan.
Klimt leefde in een stad waar veel componisten en musici actief waren. U hoort zodoende tijdens de lezing muziek van veel Weense componisten. Er klinken enkele prachtige liederen van Schubert, u hoort pianomuziek van Pembaur, een wals van Johan Strauss II over de bouwwerkzaamheden in Wenen en een operafragment van Richard Strauss.
De lezing vindt plaats op zaterdagmiddag 26 november 2022 en begint om 13.30 uur in het Meisjeshuis, Oude Delft 112, 2611 CG te Delft. Het Meisjeshuis bevindt zich hartje binnenstad Delft, op loopafstand van het centraal station en vlakbij twee grote parkeergarages (Phoenix en Prinsenhof). De lezing duurt twee maal drie kwartier, met een korte pauze ertussen.
Belangstelling voor de lezing over Gustav Klimt?
De kosten van deze lezing bedragen zeventien euro vijftig.
U kunt via onderstaand formulier kaarten reserveren:
Reserveer hier uw toegangskaarten:
Ik bericht u daarna hoe u kunt betalen, zodat u verzekerd bent van een plaats.