Gedenken en de toekomst tegemoet
Wat gebeurde er in de beeldende kunsten, in de muziek na Auschwitz, na de Holocaust? Dat is het onderwerp van deze lezing , die opgebouwd is rondom drie thema’s.
- Beeldend kunstenaars en componisten reageerden met hun werk op de Holocaust.
- Er werden monumenten opgericht ter nagedachtenis aan deze donkere periode. U ziet wanneer dat gebeurde en waar en hoe deze vorm zijn gegeven.
- Als derde onderwerp komt aan de orde hoe de beeldende kunst en de klassieke muziek zich in de jaren 1945 -1960 ontwikkelde. In Europa ontstond de Art Brut en kwamen kunstenaarsgroepen als CoBrA en de Nulgroep op. In de Verenigde Staten zien we het abstract expressionisme ontstaan.
U ziet en hoort, in twee keer drie kwartier, bekende, maar vooral – onterecht – onbekende werken. Aan de orde komt beeldend werk van onder meer Isaac Celnikier, Karl Hofer en Jean Fautrier, maar ook van bekendere kunstenaars als Jackson Pollock en leden van de CoBrA-groep. U hoort de verhalen die passen bij indrukwekkende monumenten uit Pirna, Leipzig en Kazimiersz-Dolny. Er klinkt een jiddisch lied op tekst van Hirs Glick. U hoort het Kaddish van Maurice Ravel en prachtige muziek van onder andere Wilhelm Rettich en John Zorn.
Deze lezing kunt u afzonderlijk boeken, maar ook als onderdeel van een serie van 6 lezingen over door de nazi’s ongewenste kunst en muziek:
- Entartete Kunst und Musik;
- Defending Degenerate Art, Londen/Chris Lebeau en Victor Ullmann, slachtoffers van de nazi’s;
- Felix Nussbaum, kunstenaar in ballingschap;
Twee kunstenaars reageren op de Holocaust:
- Marc Chagall
- Mark Rothk0
en als zesde lezing Kunst na Auschwitz.
Geïnteresseerd in deze lezing? Neem dan contact met mij op.
Afbeelding: Mordecai Ardon (1896-1962), Sarah; Tadeusz Augustynek (1919-2009), Het monument van de gebroken joodse graven in Kazimiersz-Dolny; Clyfford Still (1904-1980), Zonder titel.