Lezing over het impressionisme en de stad Parijs – zaterdag 8 maart vanaf 13.30 uur in de Social Hub, lokaal 1, in Delft (naast het station Delft CS)
In het Kunstmuseum Den Haag is vanaf 27 februari een grote impressionistententoonstelling te zien. Naar aanleiding daarvan heb ik een lezing ontwikkeld. Het impressionisme begon in de tweede helft van de 19de eeuw in Frankrijk. De wereldstad Parijs, die zich enorm vernieuwd had, speelde de hoofdrol bij de ontwikkeling van deze nieuwe kunststijl. In de tentoonstelling en ook in mijn lezing wordt dan ook extra aandacht besteed aan de manier waarop de impressionisten deze vernieuwde stad weergeven.
De jonge kunstenaars die naar Parijs trokken besloten zich in de tweede helft van de 19de eeuw niet langer te houden aan de regels van de schilderkunst zoals deze gedoceerd werden op de kunstacademies. De jury van de Salon hanteerde deze regels ook. Wie zich daar niet aan hield had weinig kans werk te verkopen. Waarom wilden de jonge kunstenaars zich niet langer aan de regels houden? Hun impressionistische werk was niet populair. Bleef dat zo of keerde het tij en werd het impressionisme net zo populair als het nu is? Wat betekende deze dingen voor het leven en werk van de kunstenaars? Dat alles is het onderwerp van deze lezing over het heerlijke impressionisme.
U hoort bijzondere achtergrondverhalen over het leven en werk van de kunstenaars, maar ook over de context waarin deze stijl tot stand kwam. U ziet prachtige bekende en minder bekende afbeeldingen van schilderijen. Bovendien hoort u bijpassende muziek wat zorgt voor een extra dimensie bij de lezing.
Belangstelling voor deze lezing?
De kosten van deze lezing bedragen zeventien euro vijftig.
U kunt via onderstaand formulier kaarten reserveren:
Reserveer hier uw toegangskaarten:
Ik bericht u daarna hoe u kunt betalen, zodat u verzekerd bent van een plaats.
Lezing over Kandinsky’s wereld – zondag 16 maart vanaf 14.00 uur in het Catharijneconvent te Utrecht
Museum het Catharijneconvent heeft mij gevraagd een lezing te geven over Kandinsky en spiritualiteit in het kader van de tentoonstelling ‘Tussen hemel en oorlog’ die daar vanaf 20 februari te zien is. Wassily Kandinksy’s kunst was volop doordrongen van spriritualiteit. In de lezing licht ik dat toe aan de hand van een aantal werken van hem. Muziek was eveneens een belangrijke inspiratiebron voor hem. Ook daarover vertel ik en ik laat u muziekfragmenten horen. Wassily Kandinsky hoorde muziek bij het zien van kleuren. U hoort en ziet ook hoe dat voor hem geweest moet zijn.
De lezing is gratis toegankelijk. U kunt een ticket reserveren via https://www.catharijneconvent.nl/activiteiten/lezing-josee-claassen/
Ik hoop u bij een van deze activiteiten te ontmoeten.