Een kunstenaarsportret met muziek
Hij beschilderde het plafond van de Sixtijnse kapel terwijl hij amper ervaring had met schilderen. Aan de grootste verzamelaar en kenner van klassieke beelden verkocht hij, toen hij begin twintig was, een zelfgemaakt beeld alsof het antiek was. Dat resulteerde in vele andere opdrachten. Hij deed de wereld versteld staan met zijn Pietà, zijn David, zijn Laatste Oordeel, zijn ontwerp voor de nieuwe Sint Pieter. Hij werkte als een bezetene, zijn leven lang. Werd ongelooflijk rijk en beroemd, maar leefde zeer eenvoudig. Zijn geld gaf hij aan zijn familie die hij de status wilde teruggeven die ze ooit had.
Hij shockeerde vele geestelijken van zijn tijd door zijn vele naakten in de religieuze voorstellingen. Sommige van deze naakten kregen later ‘broeken’ aan, maar tegelijk wilden kardinalen, keizers en koningen massaal kopieën van de omstreden werken. Hij was gelovig, had veel sympathie voor de reformatie en dat is te zien in zijn late werk. Hij was homoseksueel. Dat lezen we in zijn sonnetten.
Over dit alles en nog veel meer gaat deze lezing over de ongelooflijk getalenteerde Michelangelo, de man die alles kon. U ziet mooie afbeeldingen en hoort interessante achtergrondverhalen. Bovendien hoort u bijpassende muziek, onder andere een prachtig op muziek gezet sonnet van Michelangelo over zijn geliefde. De muziek geeft de lezing een extra dimensie geeft.
Geïnteresseerd in deze lezing? Neem dan contact met mij op.
Afbeelding: Michelangelo Buonarotti (1475-1564), De schepping van Adam, 1512.