Een serie van zes lezingen:
Het spannende verhaal over abstractie (Wassily Kandinsky, Piet Mondriaan, Kazimir Malevitsj en Hilma af Klint en meer).
Van 7 oktober 2023 tot 26 februari 2024 komt er een grote tentoonstelling in het Kunstmuseum in Den Haag met het werk van Hilma af Klint (1862-1944) en dat van Piet Mondriaan. Hilma af Klint was een Zweedse kunstenares die eerder dan de grote drie (Kandinsky, Mondriaan en Malevitsj) abstract werkte. De tentoonstelling met het werk van Hilma af Klint brak in het Guggenheim Museum in New York alle bezoekerrecords. Ter verdieping van de kunst van deze bijzondere vrouw heb een serie van zes lezingen ontwikkeld waarbij het verhaal over Hilma af Klint is ingebed in de context van het ontstaan van de abstracte kunst. U wordt zodoende meegenomen in het spannende verhaal van de abstracte kunst zoals deze ruim een eeuw geleden ontstond.
Maar wat is abstracte kunst eigenlijk? Hoe was de route naar de abstracte kunst? En hoe kwamen kunstenaars ertoe abstracte kunst te gaan maken? Wat lieten die kunstenaars ons zien en wat wilden ze ermee? In wat voor een maatschappelijk landschap deden ze dat? Wat waren hun inspiratiebronnen? Hoe klonk de muziek die hen inspireerde? U krijgt antwoorden op al dit soort vragen in twee inleidende lezingen en vier fascinerende kunstenaarsportretten.
Zaterdag 23 september lezing 1: Wat is abstracte kunst?
In de eerste lezing wordt ingegaan op de vraag wat abstracte kunst eigenlijk is en wordt aandacht besteed aan de wegbereiders van de abstracte kunst.
Zaterdag 30 september lezing 2 Abstractie en spiritualiteit.
Nagenoeg alle eerste kunstenaars die abstract werkten waren geïnteresseerd in spiritualiteit. Hun kunst is ervan doordrenkt. Om die reden staat in de tweede lezing het spirituele in de abstracte kunst centraal.
De lezingen 3 tot en met 5 zijn gewijd aan ‘de grote drie’ van de abstracte kunst. In elke lezing staat het leven en werk van een kunstenaar centraal en de context waarin de kunst tot stand kwam. Deze context geeft u een vollediger kijk op hun kunst.
Zatredag 7 oktober lezing 3: Wassily Kandinsky.
Zatredag 14 oktober lezing 4: Piet Mondriaan.
Zaterdag 28 oktober lezing 5: Kazimir Malevitsj.
Zaterdag 11 november lezing 6: Hilma af Klint.
De zesde en laatste lezing behandelt het fascinerende leven en werk van Hilma af Klint.
Zoals altijd gaan de achtergrondverhalen en prachtige afbeeldingen gepaard met mooie, bijpassende muziekfragmenten. Dat zorgt voor een unieke extra dimensie.
Praktische informatie
De lezingen duren twee maal drie kwartier met een korte pauze ertussen. Ze beginnen allemaal om 13.30 uur en worden gehouden in de Jozefzaal van de prachtige Maria van Jessekerk, Burgwal 20 te Delft, ingang via de zijkant van de kerk, Jozefstraat, (wanneer u voor de kerk staat aan de linkerzijde van de kerk het smalle straatje in; de deur zit een paar meter verder rechts). De Maria van Jessekerk bevindt zich in hartje centrum Delft en is goed bereikbaar met openbaar vervoer. Auto’s kunnen dichtbij geparkeerd worden in de Zuidpoortgarage, Zuidwal 14, 2611 DD Delft.
De prijs van de serie lezingen is € 120, inclusief koffie en thee in de pauze. Bij voorintekening ontvangt u 10 % korting.
Belangstelling voor deze serie lezingen?
U kunt via onderstaand formulier kaarten reserveren:
Reserveer hier uw toegangskaarten:
Ik bericht u daarna hoe u kunt betalen, zodat u verzekerd bent van een plaats.
Wanneer u niet de hele serie, maar een of meer afzonderlijke lezingen wilt bijwonen kan dat ook. Stuur dan een e-mail naar josee@imagomusica.nl waarin u aangeeft welke lezing(-en) u wilt bijwonen.
Voorbereiding op een unieke reünie van de Brueg(h)el familie.
Vanaf 30 september 2023 tot 8 januari 2024 zal er in het Brabants Museum te Den Bosch een prachtige tentoonstelling te zien zijn over de Brueg(h)el familie. Over het leven en werk van de beroemde leden van deze schildersfamilie geef ik op 12 oktober 2023 in het Willem II stadion in Tilburg een themadag. U gaat het werk van Pieter Bruegel, de pater familias, zien zoals u dat waarschijnlijk niet eerder zag. Ik licht zijn werk toe, plaats het in de context van zijn tijd en omgeving en laat u goed naar details van afbeeldingen kijken terwijl u prachtige bijpassende muziek hoort. Ook de andere leden van de beroemde schildersfamilie krijgen aandacht, zodat de themadag een uitstekende voorbereiding vormt op de tentoonstelling. Meer informatie en inschrijven voor deze themadag kan via HOVO Brabant: https://www.hovobrabant.nl/cursussen/1398-pieter-bruegel-en-zijn-schildersfamilie.