Lezing over Entartete (ontaarde, ongewenste) beeldende kunst en muziek in nazi-Duitsland en kunstenaarsportretten.
Vanwege 75 jaar vrijheid in Nederland zou ik op 4 april jongstleden in Delft een lezing geven over Entartete Kunst. De Corona-crisis maakte dat onmogelijk, maar deze zomer geef ik via HOVO Utrecht digitaal lezingen over dit onderwerp. Alle praktische gegevens vindt u onder in deze nieuwsbrief.
LEZING 1
De eerste lezing gaat over de Duitse tentoonstellingen Entartete Kunst en Entartete Musik.
De nazi’s maakten het in de jaren 1933-1945 veel kunstenaars onmogelijk om te werken. Joodse kunstenaars waren bovendien hun leven niet meer zeker. Veel moderne beeldende kunst werd door de nazi’s als ‘entartet’, als ontaard en ongewenst beschouwd. Over die beeldende kunst maakten de aanhangers van Hitler in 1937 in München een grote tentoonstelling. Het was niet de eerste, maar wel de grootste en meest bekende tentoonstelling over dit onderwerp. Het werk van veel bekende, moderne beeldend kunstenaars werd slordig opgehangen en haastig neergezet. Op de muren van de tentoonstellingszalen werden spottende teksten gekalkt. In 1938 vond in Düsseldorf een soortgelijke tentoonstelling plaats, maar dan over ‘entartete’ muziek. De tentoonstellingen waren bedoeld om de ongewenste kunstenaars te schande te maken. Er kwamen miljoenen mensen op af.
Wat was de aanleiding voor deze tentoonstellingen? Wie waren die ontaarde beeldend kunstenaars en componisten? Wat voor werk maakten zij? Op deze vragen krijgt u een antwoord tijdens deze lezing.
Tijdens de lezing hoort en ziet u een prachtig operafragment van Franz Schreker en een fantastisch Jiddisch lied. U ziet niet alleen werk van Otto Dix, maar ook van onder meer Franz Marc, Emil Nolde, Vincent van Gogh en Wassily Kandinsky.
LEZING 2
Tijdens de tweede lezing bespreek ik de tentoonstelling Entartete Kunst und Musik die in 1938 in Londen georganiseerd werd. Daarbij werd het werk van de beeldend kunstenaars en componisten juist op een positieve manier behandeld. Er waren in Londen schilderijen te zien van o.a. Oskar Kokoschka, Max Liebermann, Paula Modersohn-Becker en Georg Grosz en er klonk muziek van Schönberg en van Kurt Weill. Dat en nog veel meer laat ik u zien en horen.
In de tweede helft van de lezing vertel ik over het leven en werk van twee kunstenaars die slachtoffer werden van de nazi’s: de beeldend kunstenaar Chris Lebeau en de componist Viktor Ullmann.
Chris Lebeau was een vooraanstaand Art Nouveau kunstenaar. Tijdens de lezing laat ik veel van zijn werk zien en laat ik u kennis maken met enkele plaatsen in Nederland waar u zijn bijzondere werk kunt bewonderen. Hij schilderde bijvoorbeeld in een kerk niet alleen Jezus aan het kruis, maar ook Lenin en de twee anarchisten Sacco en Vanzetti.
Chris Lebeau werd tijdens de tweede wereldoorlog (pas na enige tijd) opgepakt door de Duitsers omdat hij persoonsbewijzen vervalste. Hij zou in vrijheid gesteld worden wanneer hij zou beloven dat niet meer te doen. Principieel als hij was, beloofde hij dat niet en belandde hij in een concentratiekamp.
Viktor Ullmann was een joodse componist, die vanwege het joods zijn Theresienstadt belandde. Hij was een van de drijvende krachten voor de muziekbeoefening in het concentratiekamp en schreef daar ook veel muziek, onder andere een opera waarin hij de draak steekt met Hitler. Daarvan hoort u enkele wondermooie, ontroerende fragmenten.
INSCHRIJVEN VOOR DE DIGITALE LEZINGEN
U kunt de lezingen via HOVO Utrecht volgen. Deze vinden plaats op 20 en 27 juli, vanaf 11.00 uur en duren twee maal drie kwartier. De lezingen maken deel uit van een serie van drie. In de eerste lezing wordt een nieuwe roman over de tweede wereldoorlog in Nederland besproken. U kunt zich via de website van HOVO Utrecht inschrijven: https://www.hovoutrecht.nl/cursus/75-jaar-vrijheid-in-literatuur-en-kunst/.
De lezingen worden via het programma Zoom gegeven. HOVO Utrecht zorgt voor de technische ondersteuning. U krijgt via hen instructies hoe u eenvoudig in kunt loggen voor de lezingen.
Afbeeldingen: Aankondigingen van tentoonstellingen Entartete Kunst en Entartete Musik.