Een lezing over de jaargetijden in de beeldende kunst en muziek
We mopperen in Nederland vaak op het weer, zeker in de seizoenen waarin de lucht dikwijls grijs is en er regen uit de hemel valt. Gelukkig weten we dat die grijze lucht en regen weer verdwijnen, want we kennen een prachtige afwisseling van de seizoenen. Die seizoenen, die jaargetijden, zijn door de eeuwen heen een geliefd thema in de beeldende kunst en de muziek.
De jaargetijden verklankt en verbeeld, vanaf de klassieke oudheid tot nu toe is dan ook het onderwerp van deze lezing.
Iedereen kent waarschijnlijk de Lente van Botticelli en het ballet Sacré du Printemps van Igor Strawinksy. Die werken zullen toegelicht worden tijdens deze lezing. Maar u zult vooral veel te weten komen over veel minder bekende, maar niet minder interessante aspecten van dit thema.
U hoort wat de bijbelse Ruth en Boaz met dit onderwerp te maken hebben. En hoe de jaargetijden in de middeleeuwen van grote betekenis waren voor het bekorten van de tijd die een dode in het vagevuur moest doorbrengen.
Laat u verrassen door de ongelooflijke details in het werk van Pieter Brueghel, de drie jaargetijden uit de klassieke oudheid, een spectaculaire masque, een scherts met groente, prachtige liederen, muziek van Christopher Simson en nog veel meer.
Naar aanleiding van de lezing voor de NVHH in Leiden schreven enkele dames:
Wat een geweldige lezing! We hebben heel veel nieuwe aspecten over dit onderwerp gehoord en prachtige en ook onbekende muziek gehoord. Dank je wel en graag tot een volgende keer.
Geïnteresseerd in deze lezing? Neem dan contact met mij op.
Afbeelding: Alphonse Mucha (1860-1939), De vier seizoenen, 1896.