Brussel was nog maar een paar decennia hoofdstad van het jonge land België, maar het stak Parijs als kunstmetropool naar de kroon. Brussel zat barstensvol talent en vanuit het buitenland kwam talent naar Brussel. Auguste Rodin werkte er een aantal jaren. Zijn beeldhouwwerk verscheen op enkele van de nieuwe gebouwen die toen in Brussel opgetrokken werden. Rodin zou er ook een spraakmakend beeld tentoonstellen waarmee hij zijn naam voorgoed vestigde.
In 1883 richtte een groep jonge kunstenaars in een café in Brussel een kunstgezelschap op dat beroemd zou worden. Ze lieten kunst zien die afweek van die van de gevestigde orde, maar dat niet alleen. Tentoonstellingen van hun werk gingen gepaard met concerten en lezingen over literatuur. Het waren evenementen waar je bij moest zijn als je van kunst en cultuur hield. Vincent van Gogh verkocht er een schilderij, het enige dat hij ooit bij zijn leven verkocht heeft.
In Brussel waren alle kunststromingen vertegenwoordigd. Het pointillisme was vanuit Frankrijk geïmporteerd en vond veel navolging in Brussel. Via Jan Toorop, die ook in Brussel werkte toen, vond het zijn weg naar Nederland. De Art Nouveau met zijn golvende lijnenspel kreeg veel ruimte in Brussel. Tot op de dag van vandaag zijn de gebouwen en interieurs van ontwerpers als Victor Horta er te bewonderen. Brussel kende zijn eigen surrealisten, zoals René Magritte, met zijn bijna fotografische doeken vol onwerkelijke situaties. De eigenzinnige James Ensor studeerde in Brussel en stelde er zijn werk tentoon. Maurits Rudolf Escher maakte er zijn bijzondere grafiek waarbij vogels als vanzelf in vissen veranderen. Kuifje werd er geboren en de Brusselse afdeling van de CoBrA groep.
Overal en altijd klonk er muziek. Muziek van Vlaamse zangers als Zjef Vanuytsel en Jacques Brel. Muziek van Richard Wagner, een hype aan het einde van de 19de eeuw en muziek van jonge, klassieke componisten van overal uit Europa.
Kortom, Brussel was een bruisende stad waar ik u graag mee naartoe neem in deze heerlijke lezing.
Geïnteresseerd in deze lezing? Neem dan contact met mij op.
Afbeelding: René Magritte (1898-1967), Golconda, 1935.