De talentvolle nazaten van Pieter Bruegel de oude
Pieter Bruegel de oude was de stamvader van maar liefst vijf generaties schilderende familieleden. In deze lezing maakt u kennis met de meest beroemde en talentvolle onder hen. Zij plakten allemaal een ‘h’ in hun achternaam en gingen als Brueghels de geschiedenis in. De naamgenoot en zoon van Pieter Bruegel de oude, Pieter Brueghel de jonge, maakte, samen met zijn ateliermedewerkers, honderden kopieën van schilderijen van zijn vader. Pieter Brueghel de jonge zorgde er met zijn talloze kopieën voor dat het werk van zijn vader grote bekendheid hield. De originele werken van zijn vader hingen immers in paleizen en grote huizen en waren amper zichtbaar voor publiek. Pieter de jonge deed dat zonder dat hij de originele schilderijen van zijn vader gezien had. Hij was peuter toen zijn vader overleed en de originele schilderijen van zijn vader waren verkocht. Hoe hij het dan toch voor elkaar kreeg zijn vaders werk zo goed te kopieëren ziet en hoort u tijdens deze lezing.
Jan Brueghel de oude was de jongere broer van Pieter Brueghel de jonge. Hij was ongeveer 1 jaar oud toen zijn vader overleed, maar zou een evengroot meester in de schilderskunst worden als zijn vader. Jan Brueghel de oude was een zeer veelzijdig schilder. Hij schilderde landschappen, bloemstillevens, allegorische voorstellingen, religieuze taferelen, portretten èn hij werkte samen met beroemde meesters zoals Rubens. Net zoals zijn vader schilderde hij ware ‘conversation pieces’ die zeer geliefd waren. Ook zijn zoon, Jan Brueghel de jonge, trad in zijn vaders voetsporen. Van hem kennen we onder andere een schilderij van de windhandel in tulpen. Diens nazaten maakten eveneens furore in het schildersvak, ook al heetten ze niet allemaal Brueghel. Zo horen Jan van Kessel de oude en David Teniers de jonge ook tot dit roemrijke geslacht.
U wordt meegenomen in de geheimen van deze succesvolle schildersfamilie, ziet prachtige afbeeldingen en u hoort mooie, bijpassende muziek terwijl u de schilderijen nog eens langzaam in detail ziet. Zo klinkt er muziek van onder meer Peter Philips, Giulio Caccini en Tielman Susato, maar ook van de hedendaagse Sofia Goebaidoelina. Haar muziek past prachtig bij de reis die we maken naar het voorgeborchte van de hel geschilderd door Jan de oude. U gaat het meemaken!
Geïnteresseerd in deze lezing? Neem dan contact met mij op.
Afbeelding: Jan Brueghel de jonge (1601-1678), Allegorie op de schilderkunst, circa 1625-1630.