Wat zien we hier? Drie mannen, gekleed in gewaden met lange mouwen en over hun hoofd een kap met een masker van pitriet om hun hoofden tegen de bijenprikken te beschermen. De tekening van Pieter Bruegel heeft, later, de titel ‘Imkers’ gekregen. Maar zijn het wel imkers? Want ze gaan wel erg slordig met de kostbare bijenkorven om. Wat doet die man in de boom daar? En waarom tekende Pieter Bruegel deze voorstelling?
Tijdens deze lezing van ongeveer een uur zal geprobeerd worden een bevredigend antwoord te geven op deze vragen. Hetzelfde gebeurt bij nog enkele raadselachtige werken van de grootmeester Pieter Bruegel. We kijken heel goed naar de details, naar de samenhang van de verschillende werken die mogelijk tot een serie gehoord hebben en naar de betekenis ervan, rekening houdend met de toenmalige context.
U ziet schitterende, huiveringwekkende voorstellingen en details van De val van de opstandige engelen, De Dulle Griet en De triomf van de dood en u hoort prachtige, bijpassende muziek. Het wordt een spannende reis door het nog altijd niet helemaal verklaarde oeuvre van Pieter Bruegel. Ik geef u een nieuwe kijk op dat werk, een nieuwe hypothese, maar het wordt vooral een reis langs de fenomenale en raadselachtige pracht van het werk van deze grote kunstenaar.
Geïnteresseerd in deze lezing? Neem dan contact met mij op.
Afbeelding: Pieter Bruegel de oude (circa 1525-1569), De Imkers, circa 1568 en detail van De val van de opstandige engelen, 1562.