Een lezing over de fascinerend wereld van het Oriëntalisme in de beeldende kunst en muziek
De Oriënt is voor veel kunstenaars een oord vol poëzie en romantiek. Het is de wereld uit de verhalen van duizend en een nacht, de fascinerende oosterse wereld met haar prachtige, kleurrijke mensen, weergegeven in zinderend zonlicht.
De Oriënt vormde voor kunstenaars eeuwenlang een mooi excuus om romantische en sterk tot de verbeelding sprekende, prikkelende scènes uit de harem af te beelden of te verklanken. Scènes die waarschijnlijk niemand van hen ooit in werkelijkheid gezien heeft. Geen wonder dat in de 18de eeuw een heuse stroming in de kunst ontstaat: het Oriëntalisme.
Ook lang voor de 18de eeuw waren kunstenaars al geïnteresseerd in de Oriënt. In Spanje zien we Oriëntaalse invloeden ontstaan als de Moren in de 8ste eeuw dat land veroveren en vanuit Venetië wordt al in de middeleeuwen levendig handel gedreven met het Ottomaanse rijk. Daardoor verschijnen exotisch geklede mannen op Venetiaanse schilderijen.
Geïnspireerd door de bijbel gaven kunstenaars als Rembrandt eveneens mensen uit de Oriënt weer en door Napoleon’s pogingen om Egypte veroveren kreeg het Oriëntalisme in de 19de eeuw een extra impuls. De Oriënt-express, de fameuze, luxueuze trein, vergemakkelijkte het bezoek aan de oosterse wereld, waardoor veel meer mensen zelf kennis konden nemen van deze fascinerende en sprookjesachtige wereld.
Over al deze onderwerpen ziet u prachtige afbeeldingen in deze lezing, maar niet alleen dat. U gaat ook mooie muziek horen, van onder andere Gabriël Fauré, Jean-Bapiste Lully, Wolfgang Amadeus Mozart, Edgar Varèse en Philip Glass.
Kortom, in deze lezing wordt u meegenomen in allerlei aspecten van de exotische wereld van de Oriënt, zoals deze vanaf de middeleeuwen tot en met de 20ste eeuw door beeldend kunstenaars en componisten vorm gegeven werden.
Ik nodig u graag uit voor een ontdekkingstocht naar de exotische, romantische en verrassende wereld van duizend en een nacht!
Geïnteresseerd in deze lezing? Neem dan contact met mij op.
Deze lezing kan afzonderlijk geboekt worden, maar ook als onderdeel van een serie over stromingen en stijlen in de beeldende kunst, waarbij elke lezing voorzien is van prachtige, soms verrassende of ontroerende, maar altijd bijpassende muziek.
Afbeelding: Eugène Delacroix (1798-1863), De vrouwen van Algiers in hun appartement, circa 1834.