Een sfeervolle lezing met muziek over het Kerstverhaal in de beeldende kunst
Een prachtig feest, het kerstfeest. Een feest dat zich bij uitstek leent voor een bijzondere, sfeervolle lezing met mooie beeldende kunst en bijpassende muziek.
Lucas en Mattheus beschrijven in hun evangelie het kerstverhaal, maar niet alleen zij doen dat. Zo verzamelde de aartsbisschop van Genua, Jacopo de Vorinage, alle bestaande verhalen over de geboorte van het goddelijk kind in zijn ‘gouden boek’, de Legenda Aurea. Daarnaast zijn er nog vele andere geschreven bronnen over het verhaal van de geboorte van Jezus. Al deze geschreven bronnen vormen het uitgangspunt en de rode draad voor deze lezing over het kerstverhaal.
U ziet en hoort daarin veel bekende, maar ook onbekende aspecten van de verhalen over de geboorte van Jezus. Zo komt u te weten waarom Maria bij de annunciatie een bol wol in haar handen heeft en hoe het komt dat een veld met koren net ingezaaid is en tegelijk bijna op hetzelfde moment klaar is om geoogst te worden wanneer Maria, Jozef en de kleine Jezus op de vlucht zijn naar Egypte. Toegelicht wordt waarom Jozef bij geboorte van zijn zoon in de late middeleeuwen neergezet wordt als een pantoffelheld en waarom de beelden van goden in Egypte spontaan van hun sokkel vielen toen de kleine Jezus daar voorbij kwam.
Niet alleen schrijvers, maar ook vele beeldend kunstenaars en componisten lieten zich inspireren door het kerstverhaal. U krijgt prachtige muziek te horen, van onder andere Franz Liszt, Ignaz von Biber, Arvo Pärt, Johann Sebastiaan Bach en John Tavener.
Kortom, een lezing die u helemaal in de kerstsfeer brengt.
De lezing is een van de twee lezingen over Kerst. In de lezing Kerst in klank en beeld is de geschiedenis van het verbeelden van Kerst in de westerse kunst het centrale uitgangspunt en wordt ingegaan op het ontstaan van kerst tradities. In de lezing: “Er is een kindeke geboren op aard…” staan de teksten centraal die over Kerst geschreven zijn. De lezingen kennen geen overlap. In beide lezingen wordt het kerstverhaal verteld, gelardeerd met veel fraaie afbeeldingen en bijpassende muziek.
Geïnteresseerd in deze lezing? Neem dan contact met mij op.
Afbeelding: Hugo van der Goes (circa 1430/40-1482), Middenpaneel van het Portinari-altaarstuk: De aanbidding door de herders, 1476-1478.