Een lezing over beeldende kunst en techniek, met muziek
Het Griekse woord ‘technè’ betekent kunst. Kunst en techniek liggen in elkaars verlengde.
Reden genoeg dus om het gebied van kunst en techniek te verkennen. Dat gebeurt in deze lezing op een verrassende manier.
U wordt meegenomen op een reis door de eeuwen heen waarbij allerlei aspecten belicht worden die te maken hebben met techniek en beeldende kunst. Soms gaat het om een verbluffende techniek, met een zo mogelijk nog verbluffender resultaat. Soms gaat het over kunst waarin techniek een hoofdrol speelt en soms zijn het verhalen over technische vindingen, al dan niet realistisch.
U komt te weten hoe de techniek van het tekenen ontstaan is en wat de wonderlijke cirkels op een schilderij van Rembrandt betekenen. U krijgt instructie hoe zelf een volmaakte cirkel uit de hand te tekenen.
We bezoeken digitaal een plek waar nagenoeg niemand toegang heeft en zien daar de wonderbaarlijke muurschilderingen die met een bijzondere techniek tot stand zijn gekomen.
U leert een en ander over technische hulpmiddelen die schilders al vele eeuwen gebruiken en krijgt voorbeelden die duidelijk maken hoe u dat kunt zien op een schilderij.
U ziet prachtige schilderijen van de technische vooruitgang in de 19de eeuw en u ziet hoe technische innovaties zelf een kunstwerk worden.
In de lezing worden niet alleen afbeeldingen van beeldende kunst getoond en instructieve filmpjes. U hoort ook bijpassende klassieke muziek, van onder andere Beethoven, Dvorak, Russolo en Skriabin en u maakt kennis met muziekinstrumenten die niet alleen geluid, maar ook kleur produceren.
Kortom, een fascinerende lezing over beeldende kunst en techniek, met muziek.
(Ook zeer geschikt voor alfa’s!)
Geïnteresseerd in deze lezing? Neem dan contact met mij op.