Lezing met muziek over de fascinerende beeldtaal van Jeroen BoschRuim vijf eeuwen nadat zijn werk is ontstaan zijn wij nog altijd gefascineerd door het werk van Jeroen Bosch. We ervaren het niet als iets dat ver van ons af staat, zoals dat wel het geval is bij werk van andere middeleeuwse kunstenaars. Dat betekent dat er in zijn beeldtaal iets universeel menselijks zit, iets dat niet tijdgebonden is.
In deze lezing neem ik u mee in die bijzondere beeldtaal van Jeroen Bosch. U gaat ongelooflijk fascinerende details van bekende voorstellingen zien, waarbij ik u vertel hoe deze geworteld waren in de samenleving van toen. Zo laat ik u bijvoorbeeld de lotgevallen van een echtpaar zien dat als klein detail op alle drie de panelen van de Aanbidding door de koningen voorkomt en waarvan ik denk dat u hen nog nooit eerder gezien heeft. Zij symboliseren ons mensen, zij zijn ‘Elckerlyc’, net als de marskramer die Bosch twee maal schilderde.
Jeroen Bosch liet zich inspireren door het geloof, door hoe daar over geschreven werd en door eerdere weergaven van een onderwerp. Hij maakte weliswaar vaak gebruik van bekende voorstellingen, maar gaf tegelijk op een volstrekt nieuwe manier vorm aan een thema. Hij deed dat met groot vakmanschap. Ik laat u dat zien door u als het ware de schilderijen mee in te nemen.
Zo ziet u de eenhoorn die met zijn hoorn het water zuivert, ziet u hoe hoog vanuit een boom een kruisbeeld een waarschuwing is om op het rechte pad te blijven en ziet u hoe voorstellingen uit het oude testament prachtig gedetailleerd weergegeven worden op een gebeurtenis uit het nieuwe testament.
Regelmatig hoort u muziek terwijl de fascinerende details van werk van Jeroen Bosch voorbij komen, muziek die geschreven is op de schilderijen van Jeroen Bosch en prachtige muziek die daar mee van doen heeft. Kortom u, u wordt meegenomen in de bijzondere wereld van Jeroen Bosch op een manier die u waarschijnlijk nog niet eerder beleefde.
Geïnteresseerd in deze lezing? Neem dan contact met mij op.
Deze lezing kan afzonderlijk geboekt worden, maar ook als onderdeel van een serie kunstenaarsportretten waarin het leven en werk van een specifieke beeldend kunstenaar belicht wordt. De lezingen zijn allemaal voorzien van bijpassende, prachtige, soms verrassende of ontroerende muziek.
Afbeelding: Jeroen Bosch (circa 1450-1516), Detail midden paneel Tuin der Lusten, 1500-1505.