“Bleib bei uns, denn es will Abend werden…”
Met die woorden begint het schitterende Abendlied van Joseph Rheinberger en dat lied gaat u horen tijdens deze lezing over het verhaal van Pasen. Rheinberger liet zich leiden door een tekst over de Emmäusgangers, die na het overlijden van Christus een vreemdeling aan tafel uitnodigden. Ze herkenden hem aanvankelijk niet als de uit de dood opgestane Christus. Het verhaal van Pasen begint droevig, met het lijdensverhaal, maar eindigt hoopvol met de opstanding van Christus. Het inspireerde vele beeldend kunstenaars en componisten tot de mooiste werken. Aan de hand van een selectie van die werken vertel ik het passieverhaal. U gaat bekende taferelen en werken zien en horen, maar vast ook onbekende. Zo neem ik u mee in het verhaal van het ware kruis. Hoe dat van een takje in de mond van Abraham via vele omzwervingen uiteindelijk het hout van het kruis van Jezus werd.
Ik vertel u over een van de eerste dingen die Christus deed nadat hij overleden was: de bevrijding van de rechtvaardige zielen uit het voorgeborchte en laat u daarvan indrukwekkende voorstellingen zien en bijpassende muziek horen. U ziet een wanhopige Judas die spijt heeft van zijn daden. Kunstenaars verbeeldden op een niet mis te verstane manier hoe zijn ziel door de duivel gehaald werd. U ziet de gekruisigde Christus adembenemend mooi geschilderd door een niet gelovige kunstenaar uit de 16de eeuw. Natuurlijk hoort u muziek van Bach, zowel uit de Johannes Passion als uit de Matthäus Passion, maar ook muziek van nog levende componisten.
Alle facetten van het passieverhaal komen aan de orde. U krijgt toelichting aan de hand van prachtige afbeeldingen, die u met bijpassende muziek nog eens goed kunt bekijken. Kortom, u wordt meegenomen in een sfeervolle, interessante en ontroerende weergave van het verhaal van Pasen.
Geïnteresseerd in deze lezing? Neem dan contact met mij op.
Afbeelding: Rembrandt van Rijn (1606-1669), De kruisafneming, circa 1632/3.