“Abstracte kunst neemt de sluiers weg die de ware schoonheid aan het oog onttrokken heeft.”
Dat schrijft Piet Mondriaan (1872-1944), de schilder die zijn leven lang bezig was met het opheffen van de tegenstelling tussen het materiële en het geestelijke. Hij wilde de wereld achter de zichtbare werkelijkheid zichtbaar maken. Een toekomst van harmonie en evenwicht dichterbij brengen. Een toekomst waarin er geen tegenstelling meer tussen het individuele en het universele was, daartoe geïnspireerd door de theosofie. Deze zoektocht resulteerde in de wereldberoemde doeken met de primaire kleuren rood, blauw en geel en de niet-kleuren zwart, wit en grijs.
We kennen ze allemaal, niet alleen van de schilderijen, ook van de merchandise. Mondriaanjurkjes, koektrommels, onderzetters, tassen, ze gaan de hele wereld over. Hoe komt het dat zoveel mensen genieten van de abstracte kunst van Piet Mondriaan? Daarover geeft deze lezing over het leven en werk van Piet Mondriaan veel achtergrondinformatie. U krijgt een goed overzicht van zijn leven en werk, een overzicht dat geplaatst wordt in de context van zijn tijd. We zien hoe zijn professionele bestaan als kunstenaar evolueerde, hoe hij gaandeweg zijn eigen, onnavolgbare pad koos. U hoort hoe de route die hij koos vanaf het eerste decennium van de 20ste eeuw ingegeven werd door spiritualiteit.
Piet Mondriaan bezocht in 1908 een lezing van Rudolf Steiner. Die lezing zorgde voor een keerpunt in zijn leven. Hij kocht het boek met de gebundelde lezingen die Steiner in Nederland gaf en las het stuk. Hij werd lid van de theosofische vereniging en zou dat zijn leven lang blijven. In zijn kunst zien we, al lang voordat hij abstract ging werken, de invloed van het spirituele gedachtengoed. Daarvan krijgt u voorbeelden te zien, ook van werk dat u wellicht nog niet kende.
Ik neem u mee naar alle plaatsen waar Piet Mondriaan woonde en werkte en laat muziek horen die voor Piet Mondriaan belangrijk was. Muziek van Beethoven, een van zijn lievelingscomponisten, maar ook dansmuziek, uit Parijs en New York. Daarnaast hoort u muziek die gecomponeerd werd naar aanleiding van werk van Mondriaan.
Piet Mondriaan vond zijn eigen stijl waarmee hij wereldberoemd werd pas toen hij al op middelbare leeftijd was. De spiritualiteit die aan deze werken ten grondslag ligt heeft daar wellicht voor gezorgd. Posthuum moet dat hem goed doen.
Geïnteresseerd in deze lezing? Neem dan contact met mij op.
Mondriaan was een van de vroege abstract werkende kunstenaars. Voor een goed inzicht in de abstracte kunst zoals deze zich begin 20ste eeuw op een aantal plaatsen in de wereld manifesteerde is er een fascinerende zesdelige serie: series lezingen.
Afbeelding: Piet Mondriaan (1872-1944), Details van Twee figuren, 1908; Victory Boogie Woogie, 1944; De fruitverkoopster/Het grote naakt, 1912;