In deze lezing over beeldende kunst en muziek in het surrealisme wordt de wondere wereld van het onbewuste, het irrationele, de associaties en de dromen betreden.
Dit leidde bij de surrealisten tot fascinerende beeldende kunst waarbij gewone voorwerpen geplaatst werden in een ongewone context. In de muziek leverde dit bijzondere, grappige, ontroerend mooie, maar ook onthutsend spannende stukken op. Van dit alles hoort en ziet u voorbeelden.
Toegelicht wordt wat kunstenaars motiveerde om juist deze niet rationele aspecten van het leven als uitgangspunt voor hun kunst te kiezen. U hoort en ziet hoe het surrealisme zich ontwikkelde en verspreidde over de westerse wereld.
Speciale aandacht is er voor de vrouw in het surrealisme. Dat aspect blijft vaak onderbelicht, onterecht, want de surrealisten kenden een aantal zeer goede en succesvolle vrouwelijke kunstenaars.
De surrealisten richtten tentoonstellingen in waarin ook bijzondere ‘voorstellingen’ plaatsvonden. In de lezing wordt u meegenomen naar deze spektakels, waarvan Salvador Dalí er een bijna niet overleefde.
Al bij al een lezing met spannende, fascinerende, maar ook ronduit prachtige kunst!
Over deze lezing schreef Frits Rauh:
Gekte heel mooi in z’n context gezet! Hartelijk dank daarvoor.
Geïnteresseerd in deze lezing? Neem dan contact op.
Deze lezing kan afzonderlijk geboekt worden, maar ook als onderdeel van een serie over stromingen en stijlen in de beeldende kunst, waarbij elke lezing voorzien is van prachtige, soms verrassende of ontroerende, maar altijd bijpassende muziek.
Afbeelding: René Magritte (1898-1967), Dreigend weer, 1929.