Een lezing met muziek over Spaanse kunstenaars in het buitenland en buitenlandse kunstenaars in en over Spanje
Wij Nederlanders hèbben iets met Spanje. De hoofdpersoon van ons grootste kinderfeest laten we uit Spanje komen. In ons volkslied wordt gerefereerd aan het feit dat we lang onderdeel vormden van het Spaanse rijk. We kennen allemaal ‘de appeltjes van oranje’, de mediterrane vrucht waar de Spaanse boomgaarden vol mee hangen en in onze keukens gebruiken we volop de olijfolie van een andere Spaanse vrucht.
Alle reden dus dat land eens beter te bekijken. En dat gebeurt in deze lezing op een verrassende manier, namelijk door in te zoomen op Spaanse kunstenaars in het buitenland en op buitenlandse kunstenaars in en over Spanje.
Zo gaat u bijvoorbeeld zien hoe het werk van Joan Miró, niet toevallig, verbluffende overeenkomsten vertoont met het werk van grote Hollandse meesters uit de 17de eeuw. U gaat ervaren hoe Pablo Picasso ons vlakke landje zag. U komt te weten wat een grote Spaanse kunstenaar van doen heeft met een Hollywood gigant. U ziet hoe Vlaamse primitieven als Jan van Eijck hun sporen nagelaten hebben in de Spaanse kunst en hoe een van de groten in Spanje, El Greco, een Kretenzer, de Spaanse kunst op een aantal manieren vernieuwd heeft.
U gaat in deze lezing ook muziek horen, zoals de Spaanse invloeden in een opera van een Franse componist. U hoort welke muziek te zien is op een schilderij van ‘El Bosco’ en u komt te weten welke muziek een Catalaanse gitarist speelde ten huize van de Manet’s. Een gitarist die soms ook op de piano begeleid werd door de Nederlandse vrouw van Eduard Manet, de uit Delft afkomstige pianiste Suzanne Leenhoff.
Kortom, een heerlijke en veelzijdige lezing met Spanje in de hoofdrol: Viva España!
Deze lezing duurt, anders dan de overige lezingen, ongeveer een uur.
Geïnteresseerd in deze lezing? Neem dan contact met mij op.
Afbeelding: Jan Sluijters (1881-1957), Spaanse danseres, 1906.