Op donderdag 18 februari 2016 geeft Josée Claassen een lezing met als titel Muziek aan de muur in Delft. De lezing gaat over schilders die in de 17de eeuw in Delft woonden en werkten en muziek op hun schilderijen afbeeldden. Johannes Vermeer is daar de beroemdste van, maar ook Carel Fabritius en Hendrick van Vliet behoren tot deze groep.
Kunstenaars beeldden in de 17de eeuw opvallend vaak muziek op hun schilderijen af. Soms kun je zelfs de partituur lezen en mede daardoor weten we welke muziek er zoal gespeeld werd in het 17de eeuwse Delft. Die muziek klonk vaak welluidend, maar soms ook helemaal niet: de Dordtse Synode had orgelspel als begeleiding bij de samenzang verboden. Daardoor werd dat gezang bijvoorbeeld zeer traag en vals. Tijdens deze lezing hoort u hoe Delft met dit probleem omging.
Ook wordt verteld over de overeenkomst tussen een 17de eeuwse schilder uit Delft en Feyenoord hooligans, ziet u hoe muziek in de geneeskunde ingezet werd, wordt toegelicht waarom vrouwen vooral geen blaasinstrumenten moesten bespelen en nog veel meer.
Kortom, in deze lezing wordt de rol van de muziek in de toenmalige samenleving toegelicht: waar wordt gemusiceerd, door wie en waarom, wat voor soort muziek wordt gespeeld? Ook wordt ingegaan op de betekenis van de afbeeldingen van muziek op de schilderijen en bovendien hoort u bijpassende muziek.
Het 17de eeuwse Delft komt zodoende, door middel van beeld en geluid, op een bijzondere manier tot leven!
De lezing wordt georganiseerd door Delfia Batavorum, de historische vereniging van Delft, vindt plaats in de VAK, Westvest 9, 2611 AX Delft en begint om 20.00 uur. Voor leden van Delfia Batavorum is de lezing gratis, voor niet leden kost de lezing €5,-, te betalen aan de zaal. Reserveren is niet nodig.
Deze (vernieuwde) lezing is deels een reprise van de lezing die Josée Claassen in juli 2015 samen met het kamerorkest Camerata Delft gehouden heeft in het Prinsenhof Delft. Voor wie deze lezing gemist heeft, of nogmaals wil horen, een unieke kans!