Het virus is nog niet klaar met ons, horen we op radio en tv. Dat betekent dat we veel niet moeten willen, maar wat kan wel?
U kunt in het najaar digitale en live lezingen van mij verwachten bij HOVO Utrecht en HOVO Brabant. Daar verzorg ik twee mooie series met kunstenaarsportretten. In het prachtige Van Cappellenhuis in Cappelle aan den IJssel geef ik een voor iedereen toegankelijke lezing over Entartete Kunst.
Voor HOVO Utrecht verzorg ik een serie met portretten van oudere kunst over twee Italiaanse en twee Nederlandse kunstenaars: over Rafaël, zijn vriend Fra Bartolommeo en over Jan van Eyck en Jeroen Bosch.
Rafaël is 500 jaar geleden overleden. Om dat te vieren stonden grote tentoonstellingen gepland. Covid-19 gooide roet in het eten. Maar digitaal kunt u genieten van Rafaëls kunst.
Zijn tijdgenoot en vriend, Fra Bartolommeo, verdient ook alle aandacht. Hij maakte meer dan prachtig werk.
Over Jan van Eyck’s werk stond dit voorjaar een grote tentoonstelling in Gent gepland ter ere van de restauratie van zijn Lam Gods. Half maart sloot het museum noodgedwongen zijn deuren. Ik neem u digitaal mee naar het leven en werk van Jan van Eyck.
Van de leden van het Jeroen Bosch Research Team heb ik veel geleerd over de bijzondere beeldtaal van Jeroen Bosch. Daar maak ik u deelgenoot van in het vierde college van deze cyclus.
Bij HOVO Brabant zijn de colleges live te volgen, in Eindhoven, op de campus van de TU. Ook daar presenteer ik vier kunstenaarsportretten, maar dan van modernere kunstenaars.
Karel Appel, Gustav Klimt, William Turner en Claude Monet staan daar op het programma.
Karel Appel rotzooide maar wat aan, zei hij zelf. In deze lezing ontkracht ik dat en maak ik u deelgenoot van de gepassioneerdheid en van het vakmanschap van deze kunstenaar.
Over Klimt stond een prachtige tentoonstelling in het najaar gepland in het Van Gogh Museum. Opnieuw gooide Covid-19 roet in het eten, maar tijdens deze lezing gaat u evengoed genieten van deze bijzondere kunstenaar èn van Wenen in zijn tijd.
William Turner plaveide met zijn werk de weg voor de impressionist Claude Monet. Turner was niet alleen een pre-impressionistisch schilder, maar ook een liefhebber van de technische innovaties uit zijn tijd.
Claude Monet was op zijn beurt de wegbereider voor de abstractie van Amerikaanse kunstenaars. Dat alles laat ik u zien tijdens deze cyclus.
Alle colleges gaan vergezeld van prachtige, soms ontroerende of grappige, maar altijd bijpassende muziek.
Live ga ik nog veel meer lezingen geven in het najaar, veelal voor besloten gezelschappen, maar in Cappelle aan den IJssel, in het prachtige Van Cappellenhuis, geef ik op 10 november vanaf 20.00 uur een voor iedereen toegankelijke lezing over Entartete Kunst und Musik in het kader van 75 jaar vrijheid in Nederland. Berlijn in de roaring twenties komt tot leven – èn wat de nazi’s deden met de kunst die toen tot stand kwam.
Ik wens u toe dat u gezond blijft en hoop u in het najaar, digitaal of live, te ontmoeten.
De praktische informatie over de lezingen:
Voor de cursus bij HOVO Utrecht:
De cursus vindt digitaal plaats op 24/9 en 1, 8 en 15/10 tussen 10.00 en 12.00 uur. HOVO Utrecht zorgt voor de techniek. Meer informatie en inschrijven:
https://www.hovoutrecht.nl/cursus/kunstenaarsportretten-met-muziek/.
Voor de cursus bij HOVO Brabant:
De cursus vindt plaats op 5, 11, 19 en 26 november van 13.30 tot 15.30 uur op de Fontys Hogeschool, Stafgebouw 2, het Eeuwsel 1-2, Eindhoven (terrein TU Eindhoven, op loopafstand van het Centraal Station Eindhoven). Meer informatie en inschrijven:
https://www.hovobrabant.nl/cursussen/1030-vier-unieke-kunstenaarsportretten-met-muziek.
Voor de lezing in het Van Cappellenhuis:
10 november, van 20.00 – 21.00 uur en een tweede keer van 21.00 – 22.00 uur, Dorpsstraat 164, Cappelle aan den IJssel. Inschrijven kan te zijner tijd via https://vancappellenhuis.nl/cultuur/programma. Meer informatie over de lezing: https://imagomusica.nl/lezingen-beeldende-kunst-muziek/lezingen/entartete-kunst/.
Een oproep voor solidariteit met musici tot besluit:
Sinds eind maart 2020 schrijf ik een wekelijkse column over kunst en muziek. Deze columns, vanaf eind maart tot en met december, kunt u gebundeld, digitaal, tegen betaling van € 15,= ontvangen. U krijgt prachtige verhalen over beeldende kunst en web-links om de muziek te beluisteren (circa 125 pagina’s). De opbrengst komt geheel ten goede aan professionele musici die in deze tijd nagenoeg geen bron van inkomsten hebben. Meer doneren mag. Hier ziet u een voorbeeld van enkele columns: Columns beeldende kunst en muziek – voorbeeld.
Mail naar josee@imagomusica.nl en ik voorzie u van de verder benodigde informatie.